Interessant:

Voorlopig geen heffing op mp3-spelers

nieuws 10 oktober 2006 om 18:34

Vorige week ontstond flinke opschudding in Nederland, toen bekend werd dat er toch een kopieerheffing op mp3-spelers zou komen. Vandaag nam de kersverse Minister van Justitie Hirsch Ballin, deze onrust weg door te verklaren dat er pas een kopieerheffing op mp3-spelers zal komen als er Europese richtlijnen bekend zijn.

De voorgestelde kopieerheffing was een initiatief van de Stichting Onderhandelingen Thuiskopievergoeding (SONT). SONT wilde een kopieerheffing invoeren die kon oplopen tot 25 euro per speler.

SONT lag de afgelopen jaren regelmatig onder vuur. Consumenten, brancheorganisaties van elektronicaverkopers en de politiek hebben vaak kritiek gehad op de voorstellen van SONT. De politiek wil pas een besluit nemen over een eventuele kopieerheffing op mp3-spelers als er een Europees standpunt ligt, om ervoor te zorgen dat Nederlandse wetgeving overeenkomt met de wetgeving in de buurlanden.

De voorganger van Hirsch Ballin, Minister Donner, liet SONT eveneens weten pas een besluit te nemen over de kopieerheffing, als er een Europees standpunt zou liggen.

Voorlopig is de kopieerheffing op mp3-spelers van de baan, het is echter onbekend wanneer er een Europees besluit komt over deze omstreden kopieerheffing. Hirsch Ballin liet ook weten dat zijn Ministerie in zal grijpen als SONT toch probeert om voortijdig een kopieerheffing op mp3-spelers in te voeren.

WebWereld