Interessant:

Minstens drie landen censureren hun eigen sms-verkeer

nieuws 5 juli 2006 om 17:25

Volgens welingelichte bronnen bij Contra Costa Times passen verschillende regeringen censuur toe op het sms-verkeer in hun land. Bedrijven uit Amerika staan onder druk om hun techniek aan het passen aan de sms-censuurtechnologie aan de veelal totalitaire regimes. Er zijn minstens drie landen bekend, waar sms-censuur toegepast wordt.

Het is al langer bekend dat China censuur toepast op alle sms'jes die in het land verstuurd en ontvangen worden. Zo worden sms'jes met de woorden Taiwan en SARS gecensureerd. China en Taiwan zijn al jaren in een harde politieke strijd gewikkeld. De Chinese overheid wilde de uitbraak van SARS zoveel mogelijk onder de pet houden, vandaar dat sms'jes met het woord SARS gecensureerd werden.

Amerikaanse bedrijven die T9-software maken voor mobieltjes, staan onder druk van mobiele telefoonfabrikanten om hun T9-software zo voorzichtig mogelijk te maken. Via T9 is het mogelijk om sneller woorden in sms'jes te typen, fabrikanten willen T9-software die geen "gevaarlijke" woorden kent. Door mobieltjes uit te rusten met “veilige” T9-software, hopen fabrikanten meer mobieltjes te verkopen in bepaalde landen.

Naast China, worden ook Iran en Wit-Rusland verdacht van het censureren van de sms'jes van hun burgers.

textually.org