Interessant:

Belparkeren vanaf 1 mei van start in Amsterdam

nieuws 26 april 2006 om 09:45

Vanaf 1 mei kunnen bewoners én bezoekers van Amsterdam overal in de stad met hun mobiele telefoon een parkeerplek betalen. Hoewel de dienst nog niet van start is gegaan hebben zich al duizenden belangstellenden gemeld bij Parkmobile, de aanbieder van de dienst.

Parkmobile is op dit moment actief in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Griekenland. Naar verwachting zal het aantal ‘foutparkeerders’ afnemen. In Londen nam de gemiddelde parkeertijd na invoering van het belparkeren met twintig procent toe.

Voor het belparkeren is het noodzakelijk dat de bestuurder eerst zijn mobiele nummer en zijn kenteken registreert. Dat kan telefonisch en via internet. Belparkeerders hebben geen traditioneel kaartje meer nodig. De parkeerwachters controleren met een GPRS handterminal of de parkeerder betaald heeft.

Groot voordeel van belparkeren is dat de automobilist betaalt per minuut. Het bijvullen van de automaat behoort dankzij belparkeren ook tot de verleden tijd. Voor belparkeren is wel een extra bedrag van 25 eurocent per transactie verschuldigd, maar dit bedrag kan voor 1,50 euro per maand afgekocht worden.