Interessant:

Rechter keurt opsporingsmethoden Brein ernstig af

nieuws 12 juli 2005 om 23:28

In de alsmaar voortdurende strijd tussen Brein en internetproviders heeft Brein een flinke tegenslag geleden. De Utrechtse rechtbank heeft namelijk geoordeeld dat providers niet verplicht zijn om persoonsgegevens van MP3 uploaders aan Brein over te dragen.

De afgelopen maanden heeft Brein IP-adressen verzameld van internetters die MP3's en films uploaden via P2P-programma's als KaZaA. Alleen de internetproviders weten welke persoon er achter deze IP-adressen schuilgaan, als Brein een rechtszaak tegen deze internetters wil aanspannen, zijn zij afhankelijk van de medewerking van de providers.

De Nederlandse internetproviders hechten nogal aan de privacy van hun klanten en weigeren om Brein zomaar persoonsgegevens van hun klanten te overhandigen. De providers willen deze privacygevoelige gegevens alleen aan Justitie overhandigen en niet aan een stichting als Brein.

De rechter oordeelde in dit geval dat Brein de IP-adressen op onrechtmatige wijze heeft verkregen. Brein heeft namelijk een Amerikaans bedrijf ingeschakeld om de Shared Folders van Nederlandse internetters te doorzoeken op MP3's en films. Dit is in strijd met Nederlandse privacy-wetgeving, aangezien het Amerikaanse bedrijf ook persoonlijke documenten had kunnen openen.

Aangezien de rechter enkel oordeelde dat de IP-adressen onrechtmatig verkregen zijn is er nog weinig duidelijk omtrent het verzamelen van IP-adressen. Brein gaat dan ook waarschijnlijk in hoger beroep, om de persoonsgegevens te achterhalen van IP-adressen die wel op rechtmatige wijze verkregen zijn.

In dit geval hebben de providers gewonnen en is men vooral blij dat de rechter de privacy van internetters belangrijker achtte, dan de belangen van de muziekindustrie.

WebWereld