Interessant:

Bluetooth mobieltjes gehacked op kilometers afstand

nieuws 19 maart 2005 om 00:46

Er zijn nauwelijks nog fabrikanten te vinden die geen Bluetooth mobiele telefoons in hun assortiment hebben. Bluetooth maakt draadloze gegevens-overdracht erg gemakkelijk, maar het kan ook een ongewenste achterdeur voor hackers vormen.

Bluesnarfing is de verzamelnaam voor het ongewenst ontvreemden van gegevens via Bluetooth. Tot voor kort dacht men dat hacken via Bluetooth enkel binnen een straal van enkele meters mogelijk was, een wetenschappelijk onderzoek wees echter uit dat dit ook over een afstand van anderhalve kilometer mogelijk is.

Om een Bluetooth hack over deze onvoorstelbare afstand uit te voeren, heeft men een zogenaamde BlueSniper nodig. Deze uiterst krachtige Bluetooth zender heeft een enorm bereik en kan gegevens van Bluetooth telefoons downloaden, zonder dat de gebruiker dit doorheeft.

Gelukkig is de BlueSniper gebouwd door IT-beveiligingsbedrijf Flexilis, dat onderzoek uitvoerde naar de kwetsbaarheid van Bluetooth apparaten. Flexilis heeft geen plannen om de BlueSniper op grote schaal te gaan produceren en verkopen. De overkoepelende Bluetooth organisatie, The Bluetooth Special Interest Group, reageerde geschokt op de ontdekking van Flexilis.

Waarschijnlijk komen er op korte termijn software-updates voor Bluetooth apparaten, om het hoofd te bieden aan dit beveiligingslek.

SC Magazine