Interessant:

Britse werkgevers bespioneren personeel via GSM

nieuws 19 oktober 2004 om 23:03

Het is al langer bekend dat mobiele telefoons voor meer ingezet kunnen worden dan bellen en SMS'en. Een van die extra functies is de accurate plaatsbepaling van mobiele bellers. Britse werkgevers gaan hun werknemers volgen via hun GSM.

In Zuid Afrika wordt GSM plaatsbepaling al langer gebruikt om kinderen in de gaten te houden. Doordat mobiele telefoons telkens contact maken met verschillende GSM zendmasten, kunnen computers een nauwkeurige plaatsbepaling berekenen.

Het bedrijf Mobile Locate start een dienst speciaal voor werkgevers. Via de netwerken van O2, Vodafone, T-Mobile en Orange kunnen werkgevers precies zien waar hun personeelsleden zich bevinden. Personeelsleden moeten echter wel toestemming geven voor GSM plaatsbepaling door de werkgever.

Momenteel zijn er geen concrete plannen om een GSM plaatsbepalingdienst in Nederland te lanceren. Orange heeft wel aangegeven er geen bezwaar tegen te hebben om de dienst op haar netwerk toe te laten. De operator stelt dan wel aanvullende voorwaarden, onder andere aan de privacy van de dienst.

Planet Multimedia