Interessant:

Mobiel handsfree bellen geeft vals veiligheidsgevoel

nieuws 18 september 2004 om 21:01

Enkele jaren geleden stelde de overheid een verbod in mobiel bellen in de auto. Automobilisten mogen alleen via een handsfree set gebruik maken van hun mobieltje. Dit zou veiliger zijn en het aantal verkeersslachtoffers zou dalen. Onderzoek bewijst het tegendeel.

Het Zweedse Nationale Instituut voor Wegen- en Transportonderzoek toonde aan dat handsfree bellen niet veiliger is. Hiervoor voerde men verschillende proeven in een rijsimulator uit. Hieruit blijkt dat alle vormen van mobiele communicatie onder het rijden een vertragende invloed hebben op het reactievermogen van de bestuurder.

Het maakt daarbij niet uit of men gebruik maakt van een handsfree kit of niet. Vooral het intoetsen van een telefoonnummer en het typen van een SMS'je zijn gevaarlijk.

De Nederlandse verkeersveiligheidorganisatie, 3VO, is niet verbaasd over de uitkomsten van het onderzoek. Een woordvoerster van 3VO meent zelfs dat automobilisten "een vals gevoel van veiligheid" ervaren, doordat de overheid het gebruik van een handsfree set toestaat. 3VO benadrukt dat men moet beseffen dat het gebruik van een mobieltje in het verkeer altijd een risico met zich meebrengt.

nu.nl