Interessant:

Golf anti MP3 rechtszaken beangstigt internetters

nieuws 3 mei 2004 om 23:56

Sinds onderzoeken hebben aangetoond dat de verkoop van CD's gedaald is, zit de internationale MP3 waakhond RIAA achter MP3 gebruikers aan. Sinds januari is de RIAA meer dan 2.000 anti-MP3 rechtszaken begonnen. Amerikaanse studenten zijn de pineut.

Het zijn allemaal zeer moeilijke en slepende rechtszaken, omdat de RIAA eerst moet bewijzen dat via een bepaald internetaccount MP3's zijn verspreid. Dan hoeven providers pas de identiteit van hun gebruikers bekend te maken aan de RIAA. Vervolgens komt er nog een rechtszaak tussen de gebruiker en de RIAA. Gemiddeld worden rechtszaken geschikt voor 2.700 euro.

Ook blijft de RIAA jacht maken op studenten die internetnetwerken van universiteiten gebruiken om MP3's te verspreiden. In totaal zijn al veertien Amerikaanse universiteiten door de RIAA aangesproken.

Sinds de nieuwe golf van anti-MP3 rechtszaken zijn er 437 zaken geschikt, in totaal werden er 2.500 rechtszaken gestart.

Volgens onderzoeken lijkt het erop dat Amerikanen bang zijn voor rechtsvervolging, het aantal muziekdownloaders zakte van 23 miljoen, naar 18 miljoen in slechts vier maanden tijd.

Reuters