Interessant:

FIOD mag zelf prepaid-telefoons gaan aftappen

nieuws 17 augustus 2015 om 18:56

Minister Kamp van Economische Zaken, waaronder telecom valt, heeft besloten dat de FIOD (Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst) voortaan de bevoegdheid krijgt om zelfstandig prepaid-telefoons te volgen en af te luisteren.

Criminelen maken vaak gebruik van prepaid-telefoons, omdat ze anoniem zijn en daardoor moeilijker te traceren en af te luisteren. De opsporingsdiensten gebruiken speciale apparatuur, zogenaamde IMSI-catchers, om de telefoons af te luisteren. Als de FIOD hier nu gebruik van wil maken, moet dat via de nationale politie. In de praktijk blijkt echter dat de apparatuur of personeel om de apparatuur te bedienen vaak niet beschikbaar is.

Om de FIOD meer mogelijkheden te geven om onder meer witwassen te bestrijden, heeft de minister daarom de bevoegdheden van de FIOD uitgebreid. De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst mag nu zelf de IMSI-catchers aanschaffen en gebruiken. IMSI-catchers doen zich voor als GSM-mast, zodat de telefoon misleid wordt. Wanneer het toestel zich aanmeldt, achterhaalt de IMSI-catcher een speciale code, die gekoppeld is aan het telefoonnummer. Zodra het nummer bekend is, is de telefoon door de autoriteiten eenvoudiger te volgen en af te luisteren.

NOS