Interessant:

Samsung knijpt Braziliaanse werknemers uit

nieuws 15 augustus 2013 om 10:36

De openbare aanklager in Manaus (Brazilië) wil Samsung vervolgen omdat het Koreaanse bedrijf de sociale rechten van Braziliaanse werknemers zou schenden: zij zouden 15 uur per dag moeten werken.

Samsung heeft in Brazilië een fabriek in de vrijhandelszone van Manaus in het Amazonewoud, waar 6.000 mensen werken. Er worden onder meer mobieltjes en televisies voor heel Zuid-Amerika vervaardigd in de fabriek. Er zijn al langere tijd klachten van werknemers van de fabriek over hoge werkdruk en lange werktijden. 

De werknemers in de fabriek zouden tot 15 uur per dag moeten werken: velen hebben daarbij rugklachten omdat ze 10 uur per moeten staan. Een werknemer zegt dat hij dagelijks zo'n 3.000 mobieltjes moest inpakken. De klagers willen nu maar liefst 81 miljoen euro schadevergoeding voor de werknemers: Samsung onthoudt zich vooralsnog van commentaar.

Samsungs concurrent Apple staat bekend om de slechte arbeidsomstandigen in de Chinese Apple-fabrieken. In februari 2011 gaf Apple de misstanden in de Chinese fabrieken toe en beloofde toen "maatregelen". In mei 2011 kwamen er in een Foxconn-fabriek (waar de iPad 2 werd vervaardigd) zelfs drie mensen om het leven na een explosie. In september 2012 braken er rellen uit in een Chinese iPhone 5-fabriek.

Samsung Galax S4 & Galaxy S4 mini
Samsung Galax S4 & Galaxy S4 mini

Deredactie.be