Interessant:

Nationale retourweken van start

nieuws 2 juli 2013 om 13:04

De Nederlandse telecomsector roept iedereen op de komende twee weken z’n oude mobiele telefoons in te leveren. Deze toestellen worden gerecycled en leveren nog aardig wat geld op, eventueel zelfs voor het goede doel.

De Nationale Retourweken zijn op zaterdag 29 juni van start gegaan met een uitgebreide telecomspecial in dagblad De Telegraaf, Sp!ts en Veronica Magazine. Deelnemende partijen zijn: KPN, T-Mobile, Vodafone, Telfort, Hi, BelCompany, Phone House, Telecombinatie en GSMLoket. De Nationale Retourweken is een initiatief van Connexie, het grootste telecomvakblad van Nederland.

Wie zijn oude telefoon bij Phone House inlevert, kan kiezen uit een hoge inruilkorting bij het afsluiten van een abonnement. Het bedrag wordt dan op de bankrekening van de consument gestort. Maar ook is het mogelijk om de oude telefoon in te leveren bij één van de vestigingen van Phone House waarbij de opbrengst volledig ten goede komt van de Stichting KiKa.

Ook de operators doen aan de Nationale Retourweken mee. T-Mobile bijvoorbeeld roept consumenten op om hun oude mobieltje in te leveren bij één van de T-Mobile shops, waarbij de opbrengst ten goede komt aan goede doelen zoals War Child. KPN steunt maatschappelijke initiatieven met ingeleverde mobieltjes, zoals Het Mooiste Contact Fonds.

Jaarlijks worden er in Nederland ruim vijf miljoen mobiele telefoons verkocht waarvan er naar schatting slechts zo’n 800.000 retour komen via allerlei acties. Dit betekent dat er nog elk jaar vier miljoen telefoons in de keukenlaatjes terecht komen. In de 20 jaar na de start van het gsm-netwerk in 1994 zijn er nu nog zo’n 30 miljoen oude telefoontjes ergens in de Nederlandse huishoudens verstopt. Deze toestellen zitten vol schaarse grondstoffen, die nog prima gerecycled kunnen worden.

Een oud toestel levert, ook als het kapot is, nog zo’n 1,50 euro op voor het goede doel. Recentere modellen kunnen worden ingewisseld voor geld op de bankrekening. Omdat niet iedereen zich daarvan bewust is, zijn deze week voor de tweede keer de Nationale Retourweken van start gegaan.

Hoofdredacteur van Connexie Magazine HP van Tilburg: “Het is goed dat de telecomsector zich als geheel inspant om er voor te zorgen dat van de enorme hoeveelheid mobieltjes er een maximaal aantal retour komt. Zo voorkomen we ten eerste dat deze in het milieu terechtkomen. Verder kunnen mensen er nog een leuk zakcentje aan over houden of kan een goed doel gesteund worden. Genoeg redenen dus om die ongebuikte apparaten nu uit die laatjes te vissen.“

Een overzicht van de deelnemers aan de Nationale Retourweken en hun individuele acties zijn te vinden op www.nationaleretourweken.nl.

Nationale Retourweken