Interessant:

Gratis Napster op universiteit idee van RIAA

nieuws 10 november 2003 om 20:07

Vrijdag werd aangekondigd dat Napster een deal had gesloten met Penn State University om illegale verspreiding van MP3's tegen te gaan. Maar nu blijkt dat er een flink addertje onder het gras zit komen studenten in actie tegen het contract.

Op de Penn State University kunnen studenten sinds vorige week gebruik maken van de diensten van Napster. Maar men kan muziek alleen streaming beluisteren en om de MP3's op een cd te mogen branden moet negentig eurocent per MP3 betaald worden. Bovendien betaalt Penn State elke zes maanden een bedrag van 144 euro per student (!) aan Napster voor het beperkt gebruik van Napster.

Twee ouderejaars studenten kregen lucht van de zaak en zijn een protestactie begonnen. Volgens hen kan het geld dat het contract kost beter besteed worden aan de verbetering van de IT faciliteiten op de universiteit. De universiteit betaalt de 144 euro abonnementskosten namelijk uit het IT budget.

Bovendien zijn de gedownloade Napster MP3's alleen bruikbaar op de campus van Penn State University en alleen voor Windows gebruikers. Veel studenten maken gebruik van Apple en hebben niets aan het contract met Napster, maar betalen wel indirect mee voor het contract. Studenten kunnen hun MP3 database na hun studie niet gebruiken. En ze krijgen ook geen toegang tot Napster na hun studie, ondanks de jaren dat er abonnementskosten voor ze betaald is.

Maar het meest frappante is de wijze waarop het contract tussen Penn State en het beginnende Napster tot stand is gekomen. De directeur van Penn State zit in een commissie over Entertainment Studies met de voorzitter van de RIAA, 's werelds grootste tegenstander van MP3's. Blijkbaar hebben ze samen besloten dat Penn State het verplichte gebruik van legale MP3's moest invoeren.

De studenten die de protestactie begonnen zijn, zijn van mening dat het contract niet door de beugel kan. Omdat het grootste gedeelte van de opbrengst niet naar de artiesten, maar naar de RIAA gaat en er waarschijnlijk sprake is van vriendjespolitiek.

Het bestuur van Penn State University is overdonderd door de protestactie en liet weten dat Napster snel met een Apple versie zal komen en dat er veranderingen zullen komen in het contract tussen de universiteit en Napster.

The Register