Interessant:

KaZaA krijgt juridisch koekje van eigen deeg

nieuws 7 juli 2003 om 21:05

De recente rechtszaak waar KaZaA in verwikkeld was, is in een cirkelredenering terechtgekomen. KaZaA beschuldigde de muziek- en filmindustrie van het samenspannen tegen KaZaA-eigenaar Sharman.

De muziek- en filmindustrie zou samenspannen tegen KaZaA, ten einde copyrighted materiaal van KaZaA af te houden. KaZaA was niet blij met deze samenzwering en stapte naar de rechter.

De rechter oordeelde echter dat KaZaA geen zaak heeft, KaZaA is immers een softwareproducent en geen contentaanbieder, dat is de muziekindustrie juist.

De rechter gebruikt een argument dat KaZaA altijd gebruikt juist tegen hen. KaZaA benadrukt in alle rechtszaken dat zij als softwareproducent niet verantwoordelijk gehouden kunnen worden voor de daden van hun gebruikers. De rechter geeft Sharman Networks geen gelijk, maar wijst KaZaA zijn plek. KaZaA moet namelijk niet klagen over de muziekindustrie, die proberen enkel hun producten veilig te stellen.

De Amerikaanse auteursrechten-organisatie RIAA is uiteraard blij met de uitspraak. Deze uitspraak sterkt de RIAA in haar klopjacht op mp3-verspreiders en downloaders.

WebWereld