Interessant:

Legale KaZaA varianten in de problemen

nieuws 7 juli 2003 om 21:01

Het lijkt erop dat de muziekindustrie de online verkoop van MP3's te rooskleurig inziet. Het blijkt namelijk dat weinig legale muziek-diensten winstgevend zijn. De winstmarges zijn namelijk erg klein.

Consumenten hebben massaal laten weten geen maandelijkse abonnementskosten te willen betalen voor hun mp3's, men betaalt liever per gedownloaded nummer.

Gemiddeld kost een legale mp3 negentig eurocent. Hiervan gaat 43 cent naar de platenmaatschappij. De internet serviceprovider wil krijgt zo'n dertig cent per nummer. De artiesten en componisten, krijgen natuurlijk ook wat voor hun muziek, ongeveer zestien cent.

Tot slot heeft de muziekdienst ook nog kosten te betalen aan de creditkaart maatschappijen voor het betaalverkeer. Het gaat om flinterdunne winstmarges van slechts een of enkele procenten. En dan te bedenken dat er muziekdiensten zijn die nummers voor nog geen 75 eurocent aanbieden.

De muzieksites zouden minstens het twintigvoudige van hun huidige omzetten nodig hebben om winst te kunnen maken, volgens experts.

Veel van de muzieksites zien deze periode echter als promotietijd. Als consumenten eenmaal gewend zijn om te betalen voor hun mp3's, dan zullen ze over enige tijd ook bereid zijn meer te betalen, aldus de muziekindustrie.

WebWereld