Interessant:

Ruimte voor nieuwe mobiele aanbieders

nieuws 10 december 2010 om 10:23

Minster Verhagen van Economische Zaken heeft in een brief aan de Tweede Kamer aangekondigd dat er uiterlijk 2012 een veiling van mobiele frequenties komt, waardoor er ruimte voor nieuwkomers in het mobiele spectrum komt.

Verhagen zegt dat de extra frequentie-ruimte nodig is omdat door het toenemende dataverkeer op mobiele apparaten het mobiele telefoon- en internetverkeer langzaam vastloopt.

Uiterlijk begin 2012 moeten alle frequenties opnieuw worden geveild. De huidige gsm-frequenties (900 en 1800 MHz) zijn momenteel in handen van KPN, Vodafone en T-Mobile. Naast de huidigde frequenties zal bij de veiling ook de extra frequentieruimte die vrijkomt in de 800 MHz band worden meegenomen. Deze is vooral bedoeld voor nieuwkomers op de mobiele markt, waardoor Verhagen hoopt dat er meer concurrentie voor KPN, T-Mobile en Vodafone komt. De 800 MHz frequentie wordt momenteel gebruikt door onder meer Digitenne en de Publieke Omroep. Voor deze partijen wordt een andere frequentie gezocht.

In april 2010 vond de veiling van de 2,6Ghz-frequenties voor mobiel breedband plaats, die werd 'gewonnen' door Tele2, UPC en Ziggo. Grote providers als KPN en Vodafone hadden veel kritiek op het verloop van deze veiling.

NU.nl