Door PortableGear te gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies voor analyse, persoonlijke inhoud en advertenties. Klik hier voor meer informatie.
x akkoord
Interessant:

Pre-release Android P getoond

achtergrond 9 maart 2018 om 15:47

Afgelopen week heeft Google een voorproefje laten zien van haar toekomstige Android P besturingssysteem. Dit wordt de negende versie van Android en volgt Android 8 Oreo op. Android P komt dit jaar nog beschikbaar. In dit artikel bekijken we Android P nader.

Google introduceert sinds een aantal jaren in het voorjaar een nieuwe Android versie voor ontwikkelaars. Ontwikkelaars gebruiken deze versie om nieuwe apps te maken en te testen. Android P zal in het najaar van 2018 officieel gelanceerd worden. Dan zal ook de echte naam bekend worden gemaakt. Zoals altijd zal de naam een Amerikaanse lekkernij zijn, beginnend met de letter P.

Android P biedt geen revolutionaire functies. De komende maanden zal Google nog veel functies toevoegen en ook weer een aantal functies laten vervallen. Qua design borduurt Android P op het material design van de afgelopen jaren. Hieronder volgen de opvallendste wijzigingen. Android O is de laatste Android versie op dit moment.

Notificaties

Bij elke nieuwe Android-versie krijgt het notificatie-scherm een update. Zo ook bij Android P. WhatsApp & Co hebben nu de mogelijkheid om foto's en stickers te tonen in de berichten-notificaties. Ook kan je nu al je actieve gesprekken in het notificatie-scherm zien.

Android 8 notificaties
Android 8 notificaties

Multi-camera ondersteuning

Steeds meer telefoons krijgen dubbele of zelfs drievoudige hoofd- en selfiecamera's. Android P kan nu twee of meer camera's tegelijk uitlezen. Dit biedt nieuwe mogelijkheden, zoals stereo-beeld, naadloze zoom en bokeh-effecten. Handig is ook dat ontwikkelaars de mogelijkheid krijgen om het display als flits te gebruiken. Ook heeft Google de snelheid van fotograferen verbeterd.

Indoor navigatie

Dankzij de ondersteuning van WiFi RTT kan je met Android P ook in grote gebouwen navigeren. WiFi RTT meet de afstand tot een WiFi-hotspot. Als er in een gebouw drie of meer WiFi hotspots zijn dan kan je middels WiFi RTT je positie bepalen in dat gebouw. Dat is handig in grote (openbare) gebouwen waar de GPS dekking onvoldoende is.

Android indoor navigatie
Android indoor navigatie

Ondersteuning voor top notch

Door de iPhone X zijn er tal van Android fabrikanten enthousiast gemaakt over de lelijke camera-uitsparing boven in eht scherm. Een zogenaamde top notch display loopt door langs de camera-uitsparing aan de bovenzijde. Hierdoor kan je een groter scherm op je smartphone gebruiken met minimale randen én een front camera. In Android P kunnen ontwikkelaars in hun applicaties rekening houden met de top notch.

Android top notch full screen
Android top notch full screen

Overige verbeteringen

  • Vingerafdrukscanner: Android P beidt één standaardmenu voor vingerafdruktoegang in verschillende apps
  • Privacy: in Android P kunnen apps die op de achterkant draaien je microfoon, camera en sensoren niet meer gebruiken. Het wordt daardoor onmogelijk om op afstand afgeluisterd te worden je de telefoon naast je hebt liggen.
  • Screenshots bewerken: screenshots, gemaakt met Android P, zijn nu ook te bewerken door bijvoorbeeld tekst of tekeningen toe te voegen. Zo kan je nog makkelijker laten zien wat je bedoelt aan anderen.

portablegear.nl


Gerelateerd nieuws