Interessant:

Brein start juridische procedure tegen uploaders

nieuws 12 april 2005 om 14:09

Het lijkt erop dat nu ook in Nederland notoire muziekuploaders zich moeten verantwoorden voor de rechter. Stichting Brein wil 32 Nederlanders voor de rechter dagen vanwege het illegaal uploaden van muziek.

De afgelopen maanden was Stichting Brein al aardig actief met het versturen van waarschuwingen naar gebruikers. Brein stuurde meer dan 370.000 waarschuwingen via instant messaging naar internetters die illegaal muziek aanboden op internet.

In maart volgden vijftig vorderingen met daarin het verzoek om de, in de ogen van Brein, illegale activiteiten te staken. Zeven van de uploaders gaven hieraan gehoor en betaalden daarnaast nog een schadevergoeding van 2100 euro.

Brein wil de internetters die niet hebben gereageerd op de eerste vordering voor de rechter dagen. Vandaag stuurt de stichting daarom brieven naar de providers om achter de adresgegevens te komen van 32 internetters. Op de reactie van de 11 overige internetters wordt nog gewacht.

Volgens internetjurist Christiaan Alberdingk Thijm heeft Brein geen juridische grond om met effect vorderingen te sturen aan de providers. Indien de providers de gegevens niet verschaffen zal Brein de gegevens via de rechter proberen te verkrijgen.

Planet Multimedia