Interessant:

Telfort verkiest EDGE technologie boven dure UMTS

nieuws 9 december 2004 om 23:31

Lange tijd twijfelde mobiele operator Telfort over de uitrol van een eigen UMTS netwerk. Een oude eigenaar van Telfort, mmO2, had namelijk de peperdure UMTS licenties bemachtigd. Telfort's nieuwe eigenaren zagen echter weinig in het dure UMTS.

In het voorjaar van dit jaar gaf Telfort-directeur Aan de Stegge zelfs toe dat het bedrijf van de UMTS licenties af wilde. De licenties werden in 2000 voor 430 miljoen aangekocht. Deze licenties geven Telfort echter alleen toestemming van de Nederlandse staat om een UMTS netwerk aan te leggen, het daadwerkelijk aanleggen van een UMTS netwerk kost honderden miljoenen euro's.

Voordat Telfort met de uitrol van zijn eigen UMTS netwerk begint, legt de operator een EDGE netwerk aan. EDGE is een manier om breedband snelheden te behalen op de huidige GSM netwerken. Hiervoor zal Telfort een investering van 25 miljoen euro doen. Uiterlijk in 2007 zal Telfort een UMTS netwerk in de lucht hebben. Volgens de licenties is Telfort dan verplicht om UMTS dekking te bieden in Nederland.

Veel mobiele operators hebben spijt van de aankoop van de dure UMTS licenties. De komst van EDGE technologie maakt het immers mogelijk om UMTS snelheden te halen, voor een fractie van de prijs. Door contractuele verplichtingen moeten mobiele operators echter een UMTS netwerk aanleggen.

nu.nl