Interessant:

Kabinet wil plaatsing UMTS palen liever niet uistellen

nieuws 8 december 2004 om 17:17

Vorige week uitten verontruste burgers hun zorgen over de gezondheidsrisico's van UMTS straling. Men wilde de plaatsing van UMTS palen in de buurt van woningen tegenhouden. Het kabinet acht de risico's te klein en staat de plaatsing toe.

De overheid meent dat de plaatsing van UMTS palen geen risico vormt voor de volksgezondheid en ziet dan ook geen reden om de plaatsing van UMTS palen een halt toe te roepen.

UMTS is de derde generatie mobiele communicatie, via UMTS worden razendsnelle mobiele breedbandverbindingen mogelijk.

Onderzoeksbureau concludeerde vorig jaar in een onderzoek dat UMTS straling kon leiden tot duizeligheid, tintelingen en concentratieproblemen bij omwonenden. Iets wat niet het geval is bij de huidige GSM palen. Politieke partijen GroenLinks en de Socialistische Partij vroegen mede hierom om een plaatsingstop van UMTS palen. Overigens adviseerde TNO niet om te stoppen met de plaatsing van UMTS palen, verder onderzoek is wel noodzakelijk volgens TNO.

Momenteel staan er 1.800 UMTS palen in Nederland. In 2005 presenteert TNO de bevindingen van zijn vervolgonderzoek. Het kabinet gaat ondertussen door het toestaan van de plaatsing van UMTS palen.

WebWereld