Interessant:

Welke telefoon heeft de beste camera?

topproducten 14 april 2020 om 11:50

Smartphonecamera's zijn sinds de introductie van hoofdcamera's met meerdere lenzen steeds beter geworden. Wij zetten de beste telefooncamera's voor je op een rij. We gebruiken de testen en scores van cameratesters DxOMark.

Huawei P40 Pro (128 punten)

De toestellen van Huawei hebben sinds jaar en dag de beste camera's van de markt. De hoofdcamera van de P40 Pro heeft een viervoudige camera met een 50-megapixel hoofdcamera. De panoramacamera heeft een resolutie van 40 megapixels. De vijfvoudige zoomcamera heeft een 12-megapixel resolutie. De P40 Pro steekt in april 2020 met kop en schouders boven de concurrentie uit. De foto's en video's zijn van hoge kwaliteit. Ook de kwaliteit bij ingezoomde foto's is uitstekend. Tot slot zijn de bokeh-effecten van hoog niveau. Hou er wel rekening mee dat dit toestel draait op een aangepaste Android-versie, waardoor je niet alle apps kan gebruiken.

Oppo Find X2 Pro (124 punten)

De drievoudige camera op de Oppo Find X2 Pro is de op-een-na-beste camera ooit op een mobiele telefoon (april 2020). De setup van het toestel bestaat uit een 48-megapixel hoofdcamera, een 48-megapixel panorama-camera en een 13-megapixel zoomcamera met vijfvoudige zoom. In alle omstandigheden maak je goede foto's. Buiten in de zon, in een schemerig restaurant of met tegenlicht. De X2 Pro legt in alle gevallen de scenes goed vast. Ook de scherptediepte-effecten (bokeh) behoren tot de top. De autofocus is daarnaast razendsnel. Op videogebied scoort het toestel tevens uitstekend. De beeldstabilisatie tijdens het filmen is prima, en op de autofocus kan je bouwen. Video's neem je uiteraard op in 4K. 

Huawei Mate 30 Pro (121 punten)

Keer op keer scoort Huawei hoog met haar cameramodule. Op de Mate 30 Pro is dit niet anders. Tijdens lancering was dit de beste camera op een telefoon ooit. Huawei kiest voor een viervoudige camera, met een 40-megapixel hoofdmodule, een 40-megapixel panoramacamera en een 8-megapixel zoomcamera.  Een TOF-dieptecamera maakt de setup compleet Het toestel maakt in alle omstandigheden goede foto's en video's. Hou er wel rekening mee dat dit toestel draait op een aangepaste Android-versie, waardoor je niet alle apps kan gebruiken.

Apple iPhone 11 Pro Max (117 punten)

De iPhone 11 Pro Max scoort hoog op vrijwel alle gebieden. Minpunten zijn het bokeh-effect (scherpte-diepte-effecten) en de kwaliteit van de foto's bij ver inzoomen. De overige foto's zijn van hoog niveau, met goede details, snelle autofocus en levendige kleuren. Dit goede resultaat wordt mogelijk gemaakt door een drievoudige camera, bestaande uit een 12-megapixel hoofdcamera, een 12-megapixel 13mm panoramacamera en een tweevoudige zoomlens. 

Apple iPhone Pro 11 cameramodule
Apple iPhone Pro 11 cameramodule

Samsung Galaxy Note 10+ (117 punten)

De Note10+ heeft een viervoudige cameramodule. De hoofdcamera heeft een 12-megapixel sensor met optische beeldstabilisatie. Panoramafoto's maak je met een 16-megapixel camera met een 13mm equivalent. De tweevoudige zoommodule heeft een resolutie van 12-megapixel en tevens optische beeldstabilisatie. De camera neemt foto's van hoge kwaliteit in vrijwel alle omstandigheden. Minpunt is het verlies van kwaliteit bij het maken van foto's met de zoomcamera. 

Samsung Galaxy Note10+
Samsung Galaxy Note10+

Huawei P30 Pro (112 punten)

Huawei zet ook in 2019 met de P-serie de toon op cameragebied. De hoofdcamera van de P30 Pro heeft een drievoudige setup bestaande uit een 20 megapixel panoramalens (16 mm / f/2,2), een 40 megapixel hoofdcamera (27 mm f/1,6) en een 8 megapixel zoomcamera met vijf keer optische zoom (f/3,4). Ook de bokeh-modus heeft een upgrade gekregen. Een extra TOF-dieptelens zorgt voor betere scherpte-diepte-effecten. Meteen na lancering is de camera door DxOMark uitgeroepen tot beste camera ooit.

Huawei P30 Pro
Huawei P30 Pro

Op fotovlak scoort de camera 119 punten met goede prestaties op bijna alle gebieden. De belichting is prima, zelfs in het donker en bij situaties met veel tegenlicht. Het dynamisch bereik is iets minder dan bij de Mate 20, maar nog steeds zeer goed. Ook de autofocus presteert foutloos. Tot slot zijn de details en de texturen beter dan bij de meeste andere telefoons. Minpunten aan de camera zijn de kleurechtheid. Soms zijn de kleuren iets te verzadigd en onnatuurlijk. Soms treden er ook wat verstoringen bij de foto's op.

Op videogebied scoort de P30 Pro, met 97 punten, iets minder, maar toch nog steeds beter dan de concurrentie. De beeldstabilisatie vertrouwt zowel op optische als elektronische systemen en dat geeft volgens DxOMark één van de meest stabiele video's ooit. Ook is er een goede balans tussen texturen en ruisonderdrukking. Alleen bij weinig licht neemt de ruis toe. Tot slot werkt net als bij de camera de autofocus uitstekend. Wel hebben ook de video's af en toe last van oververzadigde kleuren en witbalans issues.

OnePlus 7 Pro

De hoofdcamera van de OnePlus 7 Pro gebruikt Sony's nieuwste IMX586 48-megapixel Quad-Bayer chip. Deze chip combineert vier pixels tot één pixel, waardoor je met de 48-megapixel chip 12 megapixel foto's maakt. De 16-megapixel f/2,2 panoramalens op het toestel heeft een 17mm-equivalent. De 8-megapixel f/2,4 zoomlens heeft een 78mm-equivalent. Het toestel heeft zowel een laser- als een PDAF focussysteem. Een dubbele LED-flitser zorgt voor belichting in donkere situaties. Video's neem je tot slot op met een resolutie van 4K en 60 fps.

OnePlus 7 Pro
OnePlus 7 Pro

Met een fotoscore van 118 punten heeft de OnePlus 7 Pro bijna exact dezelfde fotoscore als de Huawei P30 Pro, die 119 punten scoorde. Beide toestellen maken vrijwel identieke foto's, waarbij de P30 Pro alleen beter scoort op het gebied van ruis en zoom. De bokeh-simulatie (scherpte-diepte-effect) op de OnePlus 7 Pro is uitstekend en behoort tot de beste van de markt. Bij het inzoomen treedt volgens DxOMark wel snel beeldverlies op.

Huawei Mate 20 Pro (109 punten)

De camerasetup van de Mate 20 Pro is gebaseerd op de camerasetup van de Huawei P20 Pro. Enig verschil is dat de monochrome lens van de P20 Pro is komen te vervallen. In plaats daarvan heeft de Mate 20 Pro een groothoeklens. De andere twee lenzen zijn hetzelfde. Het totaal aantal lenzen van de camerasetup komt daarmee op drie. De groothoeklens op de Mate 20 Pro (16 – 80 mm) zorgt voor het wijdste blikveld van alle huidige smartphonecamera's.

Fotomodus op Huawei Mate 20 Pro
Fotomodus op Huawei Mate 20 Pro

De Mate 20 Pro heeft een totaalscore van 109 punten. De foto's van de Mate 20 Pro zijn goed belicht en hebben een breed dynamisch bereik. De camera legt zowel de goed belichte als de schaduw delen van de compositie good vast. Zelfs in situaties met moeilijk contrast. Verder is de ruis minimaal en functioneert de witbalans naar behoren. Een snelle focus en uitstekende zoommogelijkheden zorgen voor een fotoscore van 114 punten, waarmee het toestel de hoogste fotoscore op een smartphone ooit heeft. Ook op videogebied scoort de Mate 20 Pro erg hoog. De autofocus werkt snel en houdt bewegende objecten goed vast. De kleuren ogen goed en er wordt weinig ruis opgenomen.

Huawei P20 Pro (109 punten)

De Huawei P20 Pro is uitgerust met de eerste Leica triple-lenscamera ter wereld. De cameraconfiguratie bestaat uit een 40-megapixel RGB-sensor, een 20-megapixel monochroom sensor en een 8-megapixel-sensor met een telelens. De camera beschikt over een exclusieve nieuwe Leica-kleurinstelling en een speciale ISP- en kleurentemperatuursensor voor betere kleurreproductie. Verder kent de camera van de P20 Pro 5x hybrid zoom, voor zoom zonder verlies van beeldkwaliteit.

Eerste triple camera op de P20 Pro
Eerste triple camera op de P20 Pro

Met een score van 109 punten scoort de P20 Pro even hoog als de Mate 20 Pro. Het toestel komt het beste uit de verf bij stilstaande beelden, wat resulteert in een score van 114 punten. De grote sensor in de hoofdcamera in combinatie met de monochrome sensor zorgt voor uitstekende prestaties bij weinig licht en een meer dan goed dynamisch bereik. De optische zoomlens zorgt voor de beste optische zoom tot nu toe op een smartphone. De monochrome camera zorgt ook voor excellente scherpte/diepte-effecten. Op het gebied van video valt de P20 Pro ook in positieve zin op, dankzij top beeldstabilisatie, een goede autofocus en zeer weinig ruis.

Samsung Galaxy S10+ (109 punten)

De Galaxy S10+ heeft dezelfde drievoudige camera als de Galaxy S10. De hoofdcamera is een 12 megapixelsensor met een variabel diafragma van f/1,5 – f/2,4 met autofocus en beeldstabilisatie. De tweede camera is een ultra-wide 16-megapixel camera met een f/2,4 diafragma. De derde camera ten slotte is een zoomcamera van 12 megapixel met een f/2,4-diafragma. Met deze setup kan je groothoekfoto's van 123 graden nemen (bijna dezelfde kijkhoek als het menselijk oog) en close-ups met een tweevoudige optische zoom. Video's film je standaard in 1.080p 30fps, maar 2.160p 60fps kan ook.

De totaalscore van de Galaxy S10+ is 109 punten. Het dynamisch bereik van de camera is zeer hoog. De camera weet zowel de donkere en de lichte vlakken op één foto goed op beeld te vangen. Hierbij scoort de camera aanzienlijk beter dan alle andere hedendaagse smartphones. Ook de kleuren worden natuurgetrouw vastgelegd. Alleen in omstandigheden met minder licht zijn de kleuren wat saaier. De witbalans is volgens de testers van DxOMark ook accuraat. Samsung kiest voor het verminderen van ruis, maar dit gaat ten koste van de details van de texturen. De bokeh effecten van de camera behoren tot de top. Tot slot is de tweevoudige zoom acceptabel, maar Huawei biedt een superieure drievoudige zoom.

2,3 of 4 camera's bij de S10-serie
2,3 of 4 camera

Standaard film je met de Galaxy S10 1080p Full HD video met 30 beelden per seconden. Er zijn toestellen die beter filmen, maar de S10+ behaalt toch een excellent resultaat. De resultaten zijn eigenlijk vergelijkbaar met de fotoresultaten. De kleuren zijn natuurgetrouw en de video's missen een klein beetje detail, maar hebben daardoor minder ruis. Ondanks de ruisonderdrukking is er nog steeds wat ruis te zien, zelfs bij goede lichtomstandigheden. De autofocus doet zijn werk goed, maar is bij bewegende objecten soms wat instabiel. De beeldstabilisatie behoort tot de top.

Xiaomi Mi 9 (107 punten)

De Xiaomi Mi 9 is de eerste telefoon van Xiaomi met een drievoudige cameramodule. De hoofdcamera schiet 12-megapixel plaatjes met een 1/2” 48-megapixel sensor. Daarnaast is er een 12-megapixel zoommodule voor tweevoudige zoom. De derde sensor is ten slotte een 16-megapixel groothoeklens met een 117 graden kijkhoek.

Mi 9 cameramodule
Mi 9 cameramodule

De totaalscore van de Xiaomi Mi 9 is 107 punten. Op fotogebied scoort het toestel 112 punten. De belichting van de foto's is prima, waarbij de kleuren natuurgetrouw worden vastgelegd met een goede witbalans. Bij goed belichte foto's is er weinig ruis. Dit wordt wel wat meer zodra het licht wat minder wordt. De flitser van de Mi 9 is de beste flitser ooit op een smartphone. De belichting en de kleuren zijn met de flits uitstekend. De gesimuleerde scherptediepte-effecten (bokeh) zijn goed, met een goede isolatie van het onderwerp en een fijne achtergrondvervaging. Minpunten zijn er ook, de Mi 9 legt minder details vast dan de concurrentie. Ook is er veel ruis bij gezoomde foto's in de schemering.

Op videogebied is de Mi 9 de beste smartphone van dit moment (99 punten). Het toestel filmt standaard met 4K, met een enorm gedetailleerd beeld met weinig ruis tot gevolg. Zelfs bij deze hoge resolutie weet de Mi 9 het beeld stabiel te houden, zowel bij het stilstaan als bij lopend filmen. De belichting is goed, ook in de schemering, en de kleuren en witbalans zijn natuurgetrouw. Ook de autofocus werkt betrouwbaar. Er zijn een paar kleine minpunten, waaronder ruis bij video-opnames in de schemering.

Apple iPhone Xs Max (105 punten)

Op eerste gezicht lijkt de camera van de iPhone Xs Max identiek aan de camera van de iPhone X. Nadere inspectie laat enkele belangrijke verschillen zien. De 12-megapixel chip van de groothoeklens is bijvoorbeeld 15 procent groter dan eerst. Ook is het nu mogelijk om te fotograferen zonder vertraging, dankzij een uitgebreide buffer. Tot slot is de iPhone Xs Max de enige telefoon die realtime HDR beelden kan laten zien. Wat wel hetzelfde is gebleven is is de aanwezigheid van een tweevoudige optische zoom camera met een brandpuntsafstand van f/2,4, gestabiliseerde lenzen en een zesvoudige lensopbouw.

Apple iPhone Xs Max camera
Apple iPhone Xs Max camera

De camera-onderzoekers van DxOMark hebben de camera van de iPhone Xs Max onderzocht en zijn enthousiast: “De iPhone Xs Max komt met één van de beste mobiele camera's ooit getest, en biedt op veel gebieden verbetering ten opzichte van de iPhone X. De kwaliteit van zowel foto's als video's in helder licht is uitstekend, met een brede dynamische reeks en goede details. Autofocus en stabilisatie functioneren, onder deze omstandigheden, zonder problemen. Tot slot is de camera betrouwbaar met constant goede beelden. In de schemering presteert de camera iets minder dan de concurrentie, met name in vergelijking met de Huawei P20 Pro. Als je dat niet veel stoort, is de camera van de iPhone Xs Max zeker de moeite waard.”

portablegear.nl