Interessant:

5 tips voor amateurfotografen

tips 5 maart 2008 om 08:00

Uiteraard wil jij ook van alle feesten en partijen altijd de mooiste foto's maken met je camera of mobieltje. PortableGear zet vijf tips op een rij voor alle amateurfotografen.

Veel beginnende fotograferen zijn nog verlegen. Wees echter niet verlegen en ga zo dicht mogelijk bij de persoon of het object staan als nodig is om het goed in beeld te krijgen. Als je daarvoor dichterbij moet komen dan prettig is, stap dan over je verlegenheid heen om toch een mooie foto te maken. Deze regel is natuurlijk niet van toepassing op het maken van panoramafoto's.

Houd de afstand beperkt
Houd de afstand beperkt

Het kan erg lastig zijn om je digitale camera niet te bewegen als je foto's maakt, waardoor je onscherpe foto's maakt. Een aanrader is om je benen als statief te gebruiken; zet ze in een spreidstand als je een foto maakt. Druk ook rustig op de opnameknop; als je dat te heftig doet kan je per ongeluk de camera bewegen. Gelukkig krijgen wel steeds meer digitale camera's automatische beeldstabilisatie waardoor je je minder zorgen hoeft te maken over onscherpe bewogen foto's.

Houd de camera stabiel
Houd de camera stabiel

Als je een mobieltje of camera met flits hebt, moet je de flits niet overschatten. Je kan er geen mooie foto's mee maken van een grote ruimte, daarvoor is de flits te zwak. Vooral flitsen op mobieltjes zijn zwak; die komen vaak niet verder dan een meter of twee. Ga ook daarom niet te ver van het gefotografeerde afstaan.

Overschat de flits niet
Overschat de flits niet

De meeste camera's hebben moeite met schemerige of donkere omgevingen. Dit is soms op te lossen door je camera in te stellen op een hogere ISO-waarde (lichtgevoeligheid). Een probleem is dat ISO-waarden vanaf 800 en hoger vaak een korrelig beeld opleveren en op mobieltjes is de ISO-waarde niet altijd in te stellen. Ga daarom voor heldere foto's altijd bij het licht staan.

Zoek het licht op
Zoek het licht op

Als je echt mooie foto's wilt nemen, moet je niet te zuinig zijn. Bespaar daarom niet op geheugen, zodat je altijd zo groot mogelijke foto's kan nemen met zoveel mogelijk detail zonder dat je geheugenkaart meteen vol zit. Voor echt mooie foto's is het toch nog altijd het beste een digitale camera aan te schaffen. Vrijwel geen enkel mobieltje beschikt nog over optische zoom waardoor je details scherp in beeld krijgt. De digitale zoom die vaak wel op mobieltjes zit kan je beter niet gebruiken. Door deze zoom te gebruiken wordt de foto namelijk opgeblazen, waardoor die waziger wordt.

Wees niet te zuinig
Wees niet te zuinig

portablegear.nl