Interessant:

Kies zelf je KaZaA server met Supernode

nieuws 12 februari 2003 om 20:26

KaZaA zal in de toekomst nog beter gaan functioneren. Duitse softwareontwikkelaars hebben namelijk een programma ontwikkeld waarmee zoekopdrachten uitgebreider dan nu worden uitgevoerd.

De bedenkers van de software noemen zicht de Supernodes, naar de nodes van KaZaA. Nu nog maakt KaZaA verbinding met een dergelijke node, een computer op afstand, die vervolgens functioneert als kleine server.

KaZaA werd tot het gebruik van nodes gedwongen, aangezien het verboden werd voor P2P-software om gebruik te maken van centrale servers. Dit verbod zorgde voor de ondergang van Napster. Vandaar dat KaZaA gebruikers alleen van elkaar downloaden. Maar dit zijn maar kleine netwerken met een dito capaciteit, het vinden van zeldzame bestanden is daarom lastig.

Maar met de tool van de Supernodes is het mogelijk om je eigen node te kiezen. Het enige dat je nodig hebt is het ip-adres van een node. Dit komt erop neer dat gebruikers zich bij een node aan kunnen melden die veel bestanden van hun smaak heeft.

Doordat gebruikers zich zelfstandig aan elkaar koppelen lijkt het erop dat de ontstane netwerken geheel zelfstandig opereren. Dit is vooral juridisch van belang, aangezien moederbedrijf Sharman Networks dan niet langer verantwoordelijk gehouden kan worden voor de acties van zijn gebruikers.

WebWereld