Interessant:

Nokia faciliteert illegaal downloaden

nieuws 1 augustus 2008 om 13:58

Mosh, Nokia's platform voor mobiele content, staat bomvol met illegale content. Binnen enkele secondes download je gratis en zonder beperkingen videoclips, ringtones, software en games, waar je anders flink voor had moeten betalen.

Mosh (Mobile SHare) is in 2007 gelanceerd en is opgezet als platform om legale, veelal zelfgemaakte, content te delen. Uit een inventarisatie van PortableGear blijkt echter dat er heel veel auteursrechtelijk beschermd materiaal op Mosh te vinden is.

Games zijn er in overvloede op Mosh. Worms 2008, The Incredible Hulk Rampage, Guitar Hero Legends, Hancock, .... genoeg voor uren gratis speelplezier. Ook applicaties als VirtualRadio met een winkelwaarde van 15 euro zijn te downloaden.

Muziek en videoclips zijn tevens ruim voorhanden. Ringtones, volledige nummers of clips van bijvoorbeeld Madonna, Coldplay, Rihanna zijn binnen enkele seconden te downloaden en gratis te installeren op je Nokia telefoon.

Populaire items worden per week duizenden malen gedownload. Gezien het grote aantal illegale items, gaat het om honderdduizenden illegale downloads per week. Met een downloadwaarde van normaal 2 euro lopen de contentverkopers 200.000 euro aan omzet mis, indien de content anders was aangeschaft.

Gezien de omvang van Mosh, en de winkelwaarde van sommige items, is de schatting waarschijnlijk nog aan de conservatieve kant. VirtualRadio is bijvoorbeeld al 30.784 keer gedownload. Alleen dit programma zorgt al voor 416.760 euro aan gemiste inkomsten.

Eind oktober 2007 werd op het internet ook al over de grote hoeveelheid illegale content op Mosh geschreven. Nokia beloofde toen het probleem binnen enkele weken op te lossen. Er lijkt dus weinig veranderd. Nokia is op het oog erg passief. Op een lastig te vinden pagina wordt gevraagd om illegale content te melden.

In een reactie stelt Nokia dat het internet voor elk bedrijf oncontroleerbaar is, en vooral voor multinationals als Nokia. "Nokia blijft investeren in filtertools zoals Audible Magic voor audio en video copyright detection. Daarnaast heeft Nokia eigen tools ontwikkeld, die filteren op games en applicaties met copyright." aldus het bedrijf in een verklaring. Tot slot benadrukken de Finnen dat Nokia zich inzet om alle aanstootgevende of oneigenlijke inhoud te verwijderen.

Gezien de omvang van de copyrightschendingen en de makkelijke vindbaarheid kan geconcludeerd worden dat de filtertools, ondanks de investeringen, nog erg veel illegale content toelaten tot Mosh. Dat een handmatige controle niet realiseerbaar is, valt, in ieder geval voor sommige secties, te betwisten. Zo zijn er in de games-sectie het afgelopen jaar 3.500 items geuploaded. Dat zijn er nog geen 10 per dag.

Hoewel Stichting BREIN zich alleen bezig houdt met sites die in Nederland staan, benadrukt woordvoerder Tim Kuik desgevraagd dat Nokia in zijn ogen meer moet doen. "Een site zal actief maatregelen moeten nemen om te voorkomen dat zij structureel toegang tot illegale content geeft. Dat is mogelijk via filtering. Ik begrijp dat Nokia bezig is dit te ontwikkelen. Gezien de mate waarin illegale content via MOSH beschikbaar is, zal er veel meer tegen dat illegale aanbod moeten gebeuren dan nu het geval is om onrechtmatigheid en aansprakelijkheid af te wenden."

portablegear.nl