Interessant:

Woede kaartenmakers om plan minister

nieuws 31 januari 2008 om 08:30

De minister van Verkeer en Waterstaat, Camiel Eurlings, heeft zich de woede op de hals gehaald van digitale kaartenmakers omdat hij het nationaal wegenbestand wil vrijgeveven voor commercieel gebruik.

De kaartenmakers vinden dat oneerlijke concurrentie. In het digitale nationale wegenbestand dat Rijkswaterstaat openbaar wil maken staan alle Nederlandse wegen met een naam of nummer; de overheid wil dat iedereen over dezelfde informatie kan beschikken.

Momenteel kopen de routeplanners, zoals TomTom, hun gegevens bij de fabrikanten van kaarten zoals Navteq en TeleAtlas. De kaartenmakers zijn bang dat als de minister het wegenbestand vrijgeeft zij hun omzet en klanten verliezen.

TeleAtlas vindt het 'oneerlijke concurrentie'. Fabrikant Falkplan wil juridische stappen tegen het besluit nemen. Minister Eurlings wil de fabrikanten in elk geval tot 1 januari 2009 de tijd gegeven om zich voor te bereiden op de vrijgave. Daarnaast wacht hij nog op extern advies over de schade voor het bedrijfsleven.

Elsevier