Interessant:

Mp3-spelers kunnen nog steeds veel te hard

nieuws 24 september 2007 om 10:36

De Nationale Hoorstichting heeft een speciale site gelanceerd waar consumenten nu zelf kunnen controleren hoe veilig hun mp3-speler of iPod is voor het gehoor. De test koppelt de volumeniveaus van de speler en de koptelefoon aan het individuele luistergedrag van de gebruiker. Producenten geven tot op heden nauwelijks informatie over de volumeniveaus van hun speler en de gevaren van blootstelling aan harde muziek.

Voor de nieuwe testsite van de Nationale Hoorstichting zijn tien populaire spelers uitgebreid getest door het AMC en LUMC. De helft van de spelers blijkt een maximumvolume van meer dan 100 decibel te produceren. Ter illustratie, volgens de reguliere veiligheidsnormen is het niet veilig om langer dan 15 minuten per dag te worden blootgesteld aan een dergelijk volume.

Vanaf 85 decibel wordt geluid als mogelijk schadelijk ervaren. Eén speler, de Sweex Bluebay, bereikt zelfs een niveau van 113,3 dB, vergelijkbaar met het geluid van een cirkelzaak op volle toeren. Het onderzoek en de ontwikkeling van de internettest zijn gefinancierd door het ministerie van VWS.

De Nationale Hoorstichting streeft ernaar om de site blijvend te vullen met informatie over de nieuwste mp3-spelers en koptelefoons. De Hoorstichting is hierover in gesprek met de Consumentenbond. De Consumentenbond overweegt om haar testprogramma van mp3-spelers en koptelefoons in de toekomst structureel uit te breiden met het item gehoorveiligheid. Daarnaast wordt onderzocht of er interesse is bij buitenlandse zusterorganisaties om de internettest in andere landen in te zetten..

Samenwerking met de producenten van mp3-spelers is, ondanks herhaalde pogingen van de Hoorstichting, niet van de grond gekomen. Herman ten Berge, directeur van de Nationale Hoorstichting, vindt dat de producenten hun verantwoordelijkheid moeten nemen en consumenten actief moeten gaan informeren over volumeniveaus en de gevaren van te harde muziek.

"De populaire iPod en mp3-speler zijn er momenteel de oorzaak van dat veel jongeren worden blootgesteld aan te hoge geluidsniveaus. Het is onacceptabel dat circa 20.000 jongeren jaarlijks hun gehoor langzaam maar zeker onherstelbaar beschadigen, mede als gevolg van deze spelers."

De site heet www.mp3check.nl en is een belangrijke aanvulling op www.oorcheck.nl, de site waar inmiddels meer dan 500.000 jongeren hun gehoor hebben getest. Vorige week berichtte PortableGear dat veel bellen ook schadelijk is voor je gehoor.