Interessant:

Allerarmsten krijgen mobiel

nieuws 12 september 2007 om 11:54

Binnenkort zullen een half miljoen van de allerarmsten mobiel kunnen bellen. Een speciaal programma van de VN sluit 79 dorpen in 10 Afrikaanse landen aan op het mobiele telefoonnet.

De VN hoopt dat de mobiele telefoons een positieve invloed hebben op de gezondheidszorg en het opleidingsniveau. In 2005 concludeerden onderzoekers dat 10 extra mobiele telefoons per 100 mensen een 0,6% hoger bruto nationaal product tot gevolg heeft.

Dankzij de telefoons staan de dorpen binnenkort in verbinding met de rest van de wereld. In geval van nood kunnen de dorpsbewoners bijvoorbeeld een ziekenhuis bellen. Maar de telefoons kunnen ook gebruikt worden om andere waardevolle informatie te bemachtigen, zoals agrarische tips.

Daarnaast hopen de initiatiefnemers dat de mobiele telefoons het lokale ondernemerschap stimuleren. Ericsson levert kosteloos de benodigde infrastructuur, bestaande uit telefoons, zonne-opladers en het complete netwerk.

De opkomende markten zijn niet alleen interessant voor ontwikkelingswerkers. De komende jaren hopen operators, netwerk- en toestelaanbieders daar flink te verdienen. Het aantal producten speciaal voor deze markten groeit dan ook explosief, zoals de Motorola F3, of een gsm-antenne op windenergie.