Interessant:

Fantoom-trilsignaal probleem voor veel mobiele bellers

nieuws 25 juni 2007 om 08:22

De Amerikaanse krant USA Today maakt melding van een syndroom waarbij mobiele bellers hun mobieltje voelen trillen, terwijl dit niet het geval is. Mensen die last hebben van dit fantoom trilsignaal-syndroom, hebben voortdurend het gevoel dat zij gebeld worden.

De aandoening wordt ook wel vibranxiety genoemd, een samenvoeging van de Engelse woorden vibratie en angst. Er is nog geen officieel medisch onderzoek gedaan naar vibranxiety, maar op internetfora geven veel bezoekers aan last te hebben van het syndroom.

Volgens psychologische experts is het syndroom het gevolg van een verkeerde hersenreactie op bepaalde signalen. Onze hersenen zijn namelijk getraind om het trilsignaal van de mobiele telefoon, daadwerkelijk te herkennen als een teken dat de mobiele telefoon overgaat. Als deze reactie verkeerd geprogrammeerd is in de hersenen, reageren deze ook op signalen die lijken op het trilsignaal. Dan is er als het ware sprake van vals alarm.

Een vergelijkbaar syndroom is al eerder onderzocht, bij dit onderzoek richtten de wetenschappers zich op de hersenreactie op ringtones. Dit syndroom heeft de naam ringxiety gekregen.

USA Today