Interessant:

Japanse kindertelefoons gevaar voor luchtvaart

nieuws 13 juni 2007 om 08:41

Japanse vliegmaatschappijen maken zich ernstig zorgen over bepaalde typen kindertelefoons. Deze kunnen namelijk niet volledig worden uitgeschakeld, iets dat verplicht aan boord van vliegtuigen.

Veel Japanse kindertelefoons zijn voorzien van de mogelijkheid voor het uitzenden van een noodsignaal, zodat ouders altijd weten waar hun kroost is. Deze kindertelefoons schakelen zichzelf weer in, als ze worden uitgeschakeld. Alleen met een speciale code kan het toestel volledig worden uitgeschakeld.

Volgens de Japanse vliegmaatschappijen ANA en Japan Airlines weten de meeste mensen niet met welke code de kindertelefoon kan worden uitgeschakeld. Eenmaal aan boord van het vliegtuig, schakelt een uitgeschakelde kindertelefoon zichzelf weer in. Hierdoor kunnen de systemen aan boord van het vliegtuig van slag raken, met alle gevolgen van dien.

Medewerkers van Japanse luchtvaartmaatschappijen hebben extra instructies gekregen over het volledig uitschakelen van de kindertelefoons. Met speciaal gereedschap kan de batterij namelijk verwijderd worden, passagiers die hun telefooncode zijn vergeten kunnen het vliegtuigpersoneel om hulp vragen.

textually.org