Interessant:

Bellen vast naar mobiel moet goedkoper

nieuws 15 mei 2007 om 12:39

Bellers gaan de komende jaren ruim 190 miljoen euro besparen op de kosten voor bellen van een vaste naar een mobiele aansluiting. De Onafhankelijke Post en Telecom Autoriteit heeft hiertoe een ontwerpbesluit gestuurd naar de Europese Commissie. De tariefverlaging start aanstaande zomer.

In drie stappen gaat het zogenaamde mobiele afgiftetarief (MTA-tarief) omlaag met bijna 5 eurocent per minuut. Deze verlaging wordt één-op-één doorberekend aan de eindgebruiker. Op dit moment bedraagt het MTA-tarief 12 cent. In 2009 zal dit ongeveer 7 eurocent zijn. Het MTA-tarief bedroeg in 2003 gemiddeld nog ruim 20 eurocent.

De tarieven gaan in drie stappen naar beneden, waardoor de mobiele aanbieders de gelegenheid krijgen zich in te stellen op de nieuwe situatie. Daarmee komen de MTA-tarieven onder het Europese gemiddelde. Er is verschil in de tarieven tussen de mobiele aanbieders. Dat hangt samen met het verschil in frequenties die partijen tot hun beschikking hebben, waardoor ze meer kosten maken voor hun landelijk dekkend netwerk.