Interessant:

Ophef om vervolging van invalide downloader

nieuws 19 maart 2007 om 13:45

De Amerikaanse belangenbehartiger van de muziekindustrie heeft een invalide man aangeklaagd voor het illegaal delen van muzieknummers. De 36-jarige aangeklaagde man leed vorig een zwaar herseninfarct, waardoor hij deels verlamd raakte. Na het herseninfarct heeft de man ook grote moeite met spreken, de man is helder van geest.

Ten tijde van de aanklacht verklaarde de man tegenover de RIAA dat hij nooit gebruikt maakte van p2p-uitwisselingsprogramma's. Ondanks zijn verklaring en moeilijke situatie, heeft de RIAA toch besloten om door te gaan met de rechtszaak. De 36-jarige man moet leven van een Amerikaanse WAO-uitkering en zal een eventuele boete niet kunnen betalen.

In Amerika is ophef ontstaan over de aanklacht. Voor velen is de zaak een schrijnend voorbeeld van de klopjacht die de RIAA houdt om (vermeende) downloaders bestraft te laten worden.

Er zijn talloze voorbeelden van opmerkelijke mp3-rechtszaken, zo klaagde de RIAA al een familie zonder computer aan. Begin dit jaar startte de mp3-waakhond een rechtszaak tegen een Amerikaan die vijf mp3's deelde via een p2p-programma. De RIAA daagde in het verleden zelfs overleden uploaders voor de rechter, de eerste keer in februari 2005 en ook in augustus 2006 was het raak.

Record Ind vs People