Interessant:

VVD noemt downloaden een strafbaar feit

nieuws 18 december 2006 om 16:00

VVD Europarlementariėr Toine Manders heeft een voorstel ingediend, waarmee het downloaden van muziek, films en software strafbaar gemaakt wordt. De Stichting Vrijschrift.org maakte dit onlangs bekend. De VVD zou het gebruik van internet criminaliseren, aldus Stichting Vrijschrift.org. Deze stichting maakt zich ernstige zorgen over de gevolgen van dit voorstel.

Toine Manders diende een voorstel in waarin gesteld wordt dat het kopen van producten, die inbreuk maken op het auteursrecht, aangeduid kan worden als heling. De Stichting Vrijschrift.org meent echter dat dit voorstel zo breed is opgesteld, dat alle mogelijke vormen van inbreuk op het auteursrecht aanleiding kunnen zijn tot rechtsvervolging. Vooral het gebruik van p2p-software wordt met dit voorstel belemmerd.

Het voorstel van Manders maakt deel uit van een omstreden Europese auteurswet, die erg ruim geļnterpreteerd kan worden. De Nederlandse overheid heeft zich al tegen de Europese auteurswet uitgesproken, mede omdat Europa haar bevoegdheden overtreedt in deze wet. Het voorstel van VVD'er Toine Manders zou consumenten juist kwetsbaarder maken, schrijft Stichting Vrijschrift.org. Zo wordt het downloaden van bestanden via p2p-programma's als heling aangeduid, een ernstig strafbaar feit. Momenteel is het in Nederland alleen strafbaar om materiaal te verspreiden, bijvoorbeeld door het te uploaden.

Planet Multimedia