Interessant:

PC's en telefoons nog steeds milieuvervuilend

nieuws 28 augustus 2006 om 15:22

Producenten van pc’s en mobiele telefoons doen volgens Greenpeace nog onvoldoende om hun producten milieuvriendelijk te maken. Dit blijkt uit de ‘Guide to Greener Electronics’ waarin Greenpeace bedrijven rangschikt naar hun gebruik van schadelijke stoffen en de manier waarop zij hun producten recyclen.

Nokia en Dell delen de eerste plaats op de ranglijst. Beide bedrijven erkennen dat zij zelf verantwoordelijkheid dragen voor het hergebruiken of recyclen van hun oude modellen. Sinds 2005 zijn alle Nokia modellen PVC-vrij. Nieuwe modellen zullen bovendien vanaf 2007 vrij zijn van broomhoudende vlamvertragers. Ook Dell heeft openlijk doelstellingen geformuleerd om deze stoffen uit de producten te weren. Greenpeace bestempelt de doelstellingen van Dell als ambitieus.

HP is verder het enige bedrijf dat een voldoende (5,7) krijgt. De overige 11 onderzochte bedrijven scoren een (ruime) onvoldoende. Lenovo sluit de rij met een 1,3 en de opmerking dat het bedrijf beter moet presteren op alle criteria.

“Door met een ranglijst in één blik duidelijk te maken welk bedrijf wel of niet zijn best doet om geen giftige stoffen in zijn producten te verwerken, willen we de elektronicasector zo snel mogelijk vergroenen,” zegt Bart van Opzeeland, campaigner giftige stoffen bij Greenpeace. “Bedrijven die afgedankte pc’s en mobiele telefoons zelf terugnemen, hebben er veel voordeel van om al bij de productie geen schadelijke stoffen te gebruiken. Dat is de eenvoudigste manier om deze producten veilig en schoon te recyclen.”

De ranglijst 2006