Interessant:

Functies op mobiele telefoon populair

nieuws 3 juli 2006 om 14:13

Wereldwijd gebruikt nu bijna één persoon op twee zijn mobiel toestel als voornaamste camera, terwijl 2/3 voorspelt dat een gsm met muziekfuncties hun MP3-speler zal vervangen en bijna de helft zijn mobiel toestel wil aansluiten op de elektronica in zijn woning. Dit blijkt uit een wereldwijd onderzoek van Nokia.

Telefoon als camera
Multifunctionele mobiele toestellen hebben nu al bepaalde gadgets in het leven van de mens vervangen. Bijna de helft van de respondenten (44%) gebruikt zijn mobiele telefoon als voornaamste camera. India is de koploper op het vlak van het aantal mobiele fotografen (68%). Wereldwijd gebruikt nu 72% geen afzonderlijke alarmklok meer. Bovendien gebruikt 73% zijn gsm als voornaamste uurwerk of klok.

Telefoon als browser
Wat mobiel surfen op het web betreft, browst meer dan 1/3 (36%) van de respondenten minstens één keer per maand op zijn mobiel toestel. Japan is onvermijdelijk de leider op het vlak van mobiel internetgebruik. 37% van de Japanners zegt dagelijks online te gaan via zijn gsm.

Telefoon in huis
Uit het onderzoek van Nokia blijkt dat de wereld positief reageert op het concept van de mobiele digitale woning, waarbij mobiele toestellen dienst doen als afstandsbediening en digitale inhoud zoals muziek en foto’s doorsturen naar compatibele huishoudtoestellen. Bijna de helft (42%) van de wereldwijde respondenten wil dat hun printer, PC, stereo, TV en gsm onderling met elkaar verbonden zijn. Saoedi-Arabië belooft de thuishaven van de digitale woning te worden – 72% wil zelfs dat zijn koelkast geïntegreerd is in dit netwerk. Met het oog op de toekomst zou meer dan één respondent op twee (58%) al zijn huishoudtoestellen willen kunnen bedienen via zijn gsm. Dat is vooral het geval in India (85%).

Telefoon als walkman
Digitale muziek heeft geleid tot een volledig andere manier van muziek kopen en beluisteren: uit het onderzoek blijkt dat 67% van de mensen over de hele wereld nu een percentage van zijn muziek downloadt. 87% beweert meer muziek te beluisteren sinds de aanschaffing van een digitaal muziektoestel. Duitsland is goed voor de langste luisterduur: 28% zegt wekelijks minstens 21 uur muziek te beluisteren. En waarnaar luistert de wereld? Pop (35%), gevolgd door rock (21%), dance (8%) en klassieke muziek (7%). Mobiele toestellen met muziekfuncties zullen de kern van de toekomstige digitale muziekervaring worden: 67% voorspelt dat de mobiele telefoon zijn MP3-speler zal vervangen.

Telefoon als noodzakelijk
Aangezien de lijst van functies steeds langer wordt, is het niet verrassend dat de mensen zich geen leven zonder gsm kunnen inbeelden: 94% van de respondenten is van plan om in de toekomst een gsm te hebben. In Brazilië zijn de mensen zo dol op gsm’s dat 100% ervan overtuigd is de komende jaren een eigen mobiel toestel te zullen hebben. Gsm’s zijn zo onmisbaar dat meer dan één op vijf (21%) het erger zou vinden om zijn gsm te verliezen dan om zijn portefeuille, zijn kredietkaarten en zelfs zijn trouwring te verliezen.