Interessant:

Heel Scandinavië lijkt zich te keren tegen iTunes

nieuws 12 juni 2006 om 13:42

Begin 2006 keerde Frankrijk zich tegen de Apple iTunes Music Store, de Franse regering wilde dat Franse internetters hun iTunes-muziek moesten kunnen afspelen op elke willekeurige draagbare muziekspeler. Dit Franse protest leverde uiteindelijk niets op. Ondertussen stelden Noorwegen en Denemarken vergelijkbare eisen aan Apple, ook Zweden protesteert nu.

Muzieknummers die via de iTunes Music Store worden aangeschaft, kunnen alleen worden afgespeeld op de computer of via de Apple iPod. Het is niet mogelijk om iTunes-nummers af te spelen op mp3-spelers van bijvoorbeeld Creative of iRiver.

De Scandinavische landen die bezwaar maken tegen deze beperking, eisen in principe allemaal hetzelfde. Als het aan Denemarken, Noorwegen en Zweden ligt, moeten iTunes-klanten volledig vrij zijn in het gebruik van hun iTunes-nummers.

De Zweedse auteurswet biedt consumenten de mogelijkheid om kopieerbeveiligingen te omzeilen voor eigen gebruik. De gebruiksvoorwaarden van Apple iTunes verbieden dergelijke omzeilingen expliciet, bovendien is het voor de gewone computergebruiker te ingewikkeld om deze kopieerbeveiliging te omzeilen. De Zweedse ombudsman wil dan ook dat Apple zijn kopieerbeveiliging zodanig aanpast, dat iTunes-nummers op alle draagbare muziekspelers af te spelen zijn.

Apple heeft echter nog geen veranderingen in zijn beveiligingen aangebracht. Nu er vier Europese landen bezwaar hebben tegen de kopieerbeveiligingen, lijkt Apple niet langer om de protesten heen te kunnen.

Engadget