Interessant:

Tribler populair na uitzending nieuwsrubriek Nova

nieuws 3 mei 2006 om 20:54

Dinsdagavond besteedde het actualiteitenprogramma Nova aandacht aan het fenomeen dat Nederlanders steeds meer films downloaden via internet. De filmindustrie lijdt miljoenen euro's schade door deze praktijken. Uitwisselingsprogramma Tribler werd genoemd als een programma voor het vinden en downloaden van films. Vandaag steeg het aantal Tribler-gebruikers aanzienlijk.

Tribler is een programma dat geschreven is door een universiteit en hiervoor ook subsidies ontving van het Ministerie van Economische Zaken. In principe is Tribler ontwikkeld voor legale bestandsuitwisseling, het zijn de gebruikers die illegale bestanden op het Tribler-netwerk zetten.

Nova vermelde ook uitdrukkelijk dat via Tribler ook pornografisch materiaal gevonden kon worden. Dit zou mogelijk geleid hebben tot de verhoogde belangstelling in het programma.

Het zou volgens de filmindustrie niet zo kunnen zijn dat een programma als Tribler overheidssubsidies ontvangt. De makers van Tribler spreken dit tegen, het is bij Tribler namelijk niet mogelijk om anoniem bestanden te delen, iedereen kan achterhaald worden.

NU.nl