Interessant:

Spraakberichten om automobilisten te waarschuwen

nieuws 21 april 2006 om 15:00

De afgelopen dagen was er veel beroering over een experiment van Rijkswaterstaat. Rijkswaterstaat zou van plan zijn om automobilisten via tekstberichten op hun mobiele telefoon te informeren over calamiteiten in het verkeer. Vandaag liet het Ministerie van Verkeer en Waterstaat weten dat het om spraakberichten gaat.

Zaterdag zal Minister Peijs (Verkeer) het experiment officieel starten. Het gaat om een proef met gratis spraakberichten aan automobilisten die zich in de omgeving van een groot ongeluk, een spookrijder of een andere calamiteit bevinden.

Verkeersveiligheidsorganisatie 3VO had ernstige kritiek op het experiment Ministerie van Verkeer en Waterstaat. Het zou volgens 3VO onverantwoord zijn om tekstberichten te sturen aan automobilisten, aangezien het verplicht is om handsfree te bellen in de auto. Bovendien is het onveilig om tijdens het rijden een sms'je te lezen, aldus 3VO.

Het ministerie verklaart echter dat het nooit de bedoeling is geweest om tekstberichten te versturen naar automobilisten. Achter de schermen werkte men al lange tijd aan het ontwikkelen van een techniek die het mogelijk maakt om op grote schaal spraakberichten naar automobilisten te sturen.

NU.nl