Interessant:

Minister wil af van stilzwijgende verlengingen

nieuws 5 april 2006 om 16:35

Mobiele operators hebben de neiging om lopende contracten stilzwijgend te verlengen en lange opzegtermijnen te hanteren. Minister Brinkhorst, Economische Zaken, wil hier een einde aan maken. Als het aan het kabinet ligt worden stilzwijgende verlengingen verboden en komt er een maximale opzegtermijn van vier weken. Dit staat in het concept van de nieuwe Telecomwet.

Door gebruik te maken van stilzwijgende verlengingen, zitten consumenten ongewild vast aan langlopende abonnementen. Mensen vergeten simpelweg hun abonnement op te zeggen. Bovendien hanteren operators vaak een opzegtermijn van drie maanden, indien je niet tijdig opzegt worden abonnementen met een jaar verlengd.

Minister Brinkhorst stelt dat bedrijven wel langdurige overeenkomsten mogen aangaan met consumenten, met een maximale contractduur van twee jaar. Consumenten zouden de overeenkomst dan na één jaar kunnen opzeggen, de operator mag hiervoor wel een redelijke schadevergoeding van de consument vragen.

De nieuwe Telecomwet zou niet alleen voordelen hebben voor consumenten, Brinkhorst meent dat de telecommarkt vrijer wordt als consumenten niet langer door grote spelers vast worden gehouden. Hier zouden vooral startende en innovatieve bedrijven van profiteren.

WebWereld