Interessant:

Meeste digitale muziek legaal

nieuws 20 maart 2006 om 14:11

De Canadese tegenhanger van de RIAA, de CRIA heeft meer dan 1200 mensen ondervraagd over hun downloadgedrag. Uit het onderzoek komt naar voren dat ongeveer tweederde van de digitale muziek legaal is. Opvallend is ook dat uit het onderzoek blijkt dat illegaal downloaden veelal leidt tot de legale aanschaf van een gedownloade track.

Meer dan eenderde van de digitale muziek (37%) van de respondenten is afkomstig van cd’s die zij zelf in het bezit hebben. De rest van de muziekverzameling bestaat uit een combinatie van illegaal (33%) en legaal gedownloade tracks (20%).

Uit het onderzoek blijkt verder dat veel gebruikers na illegaal downloaden vaak alsnog over gaan op de legale aanschaf van het nummer. Deze ‘positieve bijwerking’ van illegaal downloaden is in andere onderzoeken ook naar voren gekomen. Overigens zijn er ook tal van onderzoeken waarbij dit verband juist ontkracht wordt.

De respondenten van 13 tot 17 jaar kopen relatief de meeste cd’s en dvd’s, op de voet gevolgd door de groep van 18 tot 24 jaar. De gebruikers tussen de 33 en de 45 jaar hebben daarentegen weer de grootste hoeveelheid gedownloade tracks.

Aan respondenten die het afgelopen jaar minder muziek hadden gekocht werd gevraagd naar de reden hiervan. De respondenten gaven een brede waaier van oorzaken, zoals oninteressant aanbod, te weinig tijd of het ontbreken van een cd-speler. De opkomst van p2p netwerken werd nauwelijks als reden genoemd.