Interessant:

Britse rechter legt hoge boetes op wegens MP3-uitwisseling

nieuws 30 januari 2006 om 13:33

In Amerika lopen er meer dan duizend rechtszaken tegen internetters die MP3's hebben uitgewisseld via P2P-netwerken. In Europa begint pas de entertainmentindustrie langzaam aan met het aanklagen van internetters die muziek uitwisselen. In Engeland zijn twee mannen veroordeeld tot het betalen van duizenden euro's wegens schending van het auteursrecht.

Britse rechters veroordeelden twee mannen wegens het uitwisselen van muziek via netwerken als KaZaA en eMule. De zaken waren aangespannen door de British Phonographic Industry (BPI), zij zien deze veroordelingen dan ook als een groot succes.

Een man kreeg een boete van bijna 20.000 euro opgelegd, de rechter zag voldoende bewijs in de stukken van BPI om deze hoge boete op te leggen. In de andere zaak pleitte de verdachte dat hij niet wist dat het gebruik van P2P-netwerken strafbaar kon zijn. De rechter had hier geen oren naar en legde een boete van 2.200 euro op. De opgelegde boetes kunnen overigens verder oplopen.

Inmiddels lopen er 139 rechtszaken in Engeland tegen muziekuitwisselaars. De meeste verdachten kiezen voor een schikking.

WebWereld