Interessant:

BumaStemra wil geld zien van podcast auteurs

nieuws 20 juli 2005 om 17:50

Radiomaken is allang niet meer voorbehouden aan radiozenders. Podcasting stelt iedereen in staat om een radioprogramma te maken en te verspreiden, dit allemaal via internet. Apple integreerde podcasts zelfs in de nieuwste iTunes versie.

De Nederlandse belangenbehartiger van artiesten en componisten, BumaStemra, wil echter paal en perk stellen aan de podcasters. Podcasts zijn radioprogramma's die verspreid worden als MP3 via RSS, men kiest dus zelf wanneer het programma beluisterd wordt. In podcasts zit soms muziek verwerkt en de makers van de podcasts moeten betalen voor het gebruik hiervan, aldus BumaStemra.

Volgens BumaStemra zijn de podcasts een vorm van webcasting, men moet vandaag de dag al betalen voor het uitzenden van webcasts.

Commerciële partijen die podcasts beschikbaar stellen en er geld aan verdienen zullen een vast minimumbedrag van 85 euro per maand moeten afdragen aan BumaStemra.

Ook zendamateurs en podcast-hobbyisten moeten geld afdragen aan BumaStemra, een vast bedrag van 35 euro per maand.

Het is voor BumaStemra bijna onmogelijk om alle podcasts te controleren. Men gaat er dan ook vanuit dat podcasters vrijwillig hun bijdrage zullen betalen.

Emerce