Interessant:

Passagiers zitten niet te wachten op GSM in vliegtuig

nieuws 22 juni 2005 om 18:28

Al enkele jaren doen fabrikanten en operators er alles aan om mobiel bellen aan boord van vliegtuigen mogelijk te maken. Maar onderzoek wijst uit dat passagiers niet zitten te wachten op gesprekken in de lucht, men heeft liever internet en SMS in het vliegtuig.

In een onderzoek onder 50.000 Amerikaanse vliegtuigpassagiers, geeft slechts één tiende van de ondervraagden aan interesse te hebben in mobiel bellen aan boord van het vliegtuig. Men vreest vooral voor overlast van bellende medepassagiers.

Heel anders is het beeld over de mogelijkheid tot datadiensten aan boord. Tweederde van de ondervraagden ziet wel wat in het SMS'en, WAP'en en internetten via het mobieltje op tien kilometer hoogte.

Ondertussen gaat de ontwikkeling van de techniek om mobiel te kunnen bellen aan boord verder. Vorige week nog lanceerde Sony Ericsson een systeem om mobiel te kunnen bellen aan boord van het vliegtuig.

Voordat er aan boord van vliegtuigen gebeld kan worden, moeten luchtvaartautoriteiten het verbod op GSM's aan boord opheffen. Dit zal niet snel gebeuren, aangezien de gevaren van mobiel bellen aan boord nog niet bekend zijn.

The Register