Interessant:

Telfort gaat concurrentie met UMTS netwerken aan

nieuws 20 april 2005 om 17:35

Terwijl de meeste operators worstelen met hun dure UMTS licenties, kiest Telfort voor een heel andere aanpak voor mobiel breedband internet. Vanaf vandaag biedt Telfort als enige operator EDGE aan, een technologie voor snelle mobiele communicatie.

Om hoge snelheden op mobiele netwerken te behalen zijn er twee mogelijkheden: UMTS en EDGE. UMTS vergt grote investeringen, omdat operators een heel nieuw netwerk van antennes moeten plaatsen. Voordeel van EDGE is dat men ook hoge snelheden kan behalen, zonder nieuwe antennes hoeven te plaatsen. EDGE technologie maakt namelijk gebruik van het huidige GSM netwerk.

Telfort klanten kunnen in de Randstad gebruik maken van EDGE. Voorlopig richt Telfort zich op de zakelijke gebruiker, voor vijftig euro per maand kan men maandelijks 1024 megabyte downloaden. Vergelijkbare UMTS abonnementen kosten 75 euro.

Consumenten betalen 1,50 euro per gedownloade megabyte. In de zomer wil Telfort ook een flatfee abonnement voor consumenten aanbieden.

De EDGE plannen van Telfort betekenen niet het einde van Telfort's UMTS ambities. Momenteel werkt de operator aan de lancering van een UMTS/HSDPA netwerk, een supersnel mobiel netwerk. Uiteindelijk wil Telfort ervoor zorgen dat zijn klanten altijd de beschikking hebben over een mobiele breedband internetverbinding, terugvallen op het langzame GPRS is op den duur niet meer nodig.

WebWereld