Interessant:

Nederlandse downloaders binnenkort voor de rechter

nieuws 14 maart 2005 om 18:32

De Stichting Brein zal binnen enkele dagen vorderingen naar Nederlandse internetproviders versturen. De providers moeten Brein van informatie voorzien over gebruikers die illegaal zouden downloaden. Pas dan kunnen de rechtszaken beginnen.

Stichting Brein is de Nederlandse bewaker van auteursrechten en is al jarenlang van plan hard op te treden tegen illegale muziek-, film en softwaredownloads.

Stichting Brein speurt de p2p netwerken af naar Nederlandse gebruikers van programma's als KaZaA en Grokster, aan de unieke IP-adressen kan Stichting Brein zien of het om Nederlandse gebruikers gaat. Deze IP-adressen zijn echter slechts nummers en Brein heeft de medewerking van de internetproviders nodig om de identiteit van deze uploaders te achterhalen.

Providers Wanadoo, Essent, Tiscalli, Planet Internet en Het Net hebben toegezegd de vorderingen door te sturen naar hun klanten, deze providers zullen echter geen persoonsgegevens aan Brein doorgeven. Provider XS4All maakte al enige tijd geleden bekend nooit en te nimmer mee te werken aan de opsporing van uploaders. XS4All zal alleen "voldoen aan vorderingen van een rechter-commissaris", aldus een woordvoerder.

De eerste vorderingen kunnen al begin volgende week bij de internetters op de deurmat vallen, aldus de directeur van Stichting Brein.

Planet