Interessant:

Data zenden door mobieltjes tegen elkaar te wrijven

nieuws 17 februari 2005 om 22:18

Tegenwoordig krijgen mobieltjes steeds meer mogelijkheden, vooral het opslaan van foto's en MP3's neemt in populariteit toe. Helaas blijft het bewerkelijk om deze bestanden naar een computer of ander mobieltje over te zetten. Philips heeft de ideale oplossing.

Op het prestigieuze 3GSM Congres in Cannes presenteerde Philips een nieuwe techniek, die gegevensoverdracht tussen mobieltjes zeer eenvoudig maakt. Het uitwisselen van informatie gebeurt simpelweg door de mobiele telefoons tegen elkaar aan te wrijven.

Philips noemt deze techniek Near Field Communication, kortweg NFC. NFC zorgt ervoor dat mobieltjes in die zich in elkaars bereik vinden, virtueel samengevoegd worden. De twee mobiele telefoons worden als het ware één en hetzelfde apparaat.

NFC zorgt niet alleen voor een simpele data-overdracht, ook is het mogelijk om omstanders met een simpele handeling aan een gesprek deel te laten nemen. Men hoeft alleen even zijn eigen NFC telefoon tegen de actieve NFC telefoon aan te tikken en kan zo deelnemen aan het gesprek.

In de toekomst verwacht Philips dat de NFC technologie ook gegevensoverdracht mogelijk moet maken tussen mobieltjes en stereotorens, computers en zelfs als reclamedoeleinde. Supermarkten kunnen consumenten op aanbiedingen attenderen via NFC mobieltjes. Op het moment dat iemand een schap passeert, wordt de aanbieding, via een chip in het vak, aan de mobiele telefoon doorgeseind.

Waarschijnlijk verschijnen de eerste mobieltjes met NFC technologie nog dit jaar op de markt.

nu.nl