Interessant:

Operators vormen alliantie tegen GSM fabrikanten

nieuws 21 april 2004 om 23:56

Verschillende Europese mobiele operators zijn het overwicht van de fabrikanten van mobieltjes zat en willen zelf mobieltjes en programmatuur gaan ontwikkelen. Marktleider op het gebied van mobiele telefoons Nokia voelt de hete adem in zijn nek.

Orange, mmO2, Telefonica, T-Mobile en Vodafone voeren momenteel al gesprekken over een dergelijke samenwerking. Samen hopen de partijen eenduidige software standaarden te ontwikkelen voor mobiele communicatieapparatuur, ofwel uniforme besturings- systemen. Hierdoor wordt onder andere de implementatie van nieuwe technieken eenvoudiger.

Dit is vooral een klap voor Nokia, omdat die zijn monopoliepositie in gevaar ziet. Momenteel worden nieuwe mobiele diensten aangepast aan de capaciteiten van Nokia toestellen, in de toekomst willen mobiele operators dit in eigen hand hebben.

Volgens de betrokken partijen gaat het niet alleen om softwarematige aspecten van mobiele apparatuur, maar denkt men er ook serieus over om zelf toestellen te gaan ontwikkelen en produceren. Experts verwachten dat het nog lang niet zover zal zijn, alleen al omdat consumenten dan niet meer kunnen wisselen van netwerk, zonder gelijk een nieuw toestel aan te moeten schaffen.

The Register