Interessant:

Kindertablet-fabrikant VTech gehackt

nieuws 4 december 2015 om 13:15

VTech, de Chinese fabrikant van onder meer kindertablets, is gehackt. De hackers hebben veel informatie van de klantendatabase, veelal kinderen, van de Vtech-appstore weten buit te maken.

Ouders kunnen voor hun kinderen een account aanmaken voor de Vtech appstore, waarna kinderen in deze winkel zelf apps en games kunnen downloaden. Criminelen wisten VTech echter vorige maand te hacken en veel van de accountinformatie te stelen. VTech zegt dat het gaat om klantgegevens van meer dan zes miljoen kinderen en ongeveer vijf miljoen ouders. Het gaat daarbij om onder meer namen, e-mails, adressen, downloadgeschiedenis en versleutelende wachtwoorden. Volgens VTech zijn er geen creditcardgegevens gestolen.

VTech Storio Max-kindertablet
VTech Storio Max-kindertablet

Onder de miljoenen gehackte accounts zijn ongeveer 125.000 kinderen uit Nederland en 100.000 volwassenen uit Nederland. Een bron van zorg is dat naast de bovengenoemde data waarschijnlijk ook foto's van kinderen zijn gestolen. De foto's zijn afkomstig van het Kid Connect-programma, een toepassing waarmee kinderen vanaf hun VTech-tablet kunnen chatten met ouders op de smartphone. VTech adviseert hierbij een profielfoto in te stellen. VTech zegt de fotodiefstal niet te kunnen bevestigen, omdat het onderzoek "nog in volle gang is".

VTech geeft toe dat de database niet voldoende was beveiligend, maar zegt "inmiddels maatregelen te hebben genomen." Wel raadt het bedrijf aan om het wachtwoord te wijzigen. Daarnaast zijn Kid Connect en de Learning Lodge-appstore inmiddels offline gehaald.

NRC