Door PortableGear te gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies voor analyse, persoonlijke inhoud en advertenties. Klik hier voor meer informatie.
x akkoord
Interessant:

Nike fitness-app schond privacy

nieuws 11 november 2015 om 11:14

Volgens het CBP schond de Nike+ Running-app, Nike's hardloop-app, de privacy door gebruikers onvoldoende te informeren over de verwerking van hun gezondheidsgegevens. Nike heeft inmiddels beloofd de app aan te passen.

Het CBP (College Bescherming Persoonsgegevens) constateert dat Nike via de de app loopafstanden, -snelheden en -tijden berekent. Om dit te kunnen doen, maakt de app onder meer gebruik van de locatiegegevens uit de telefoon. De app berekent ook verbrande calorieŽn en paslengte op basis van het geslacht, de lichaamslengte en het gewicht die gebruikers moeten opgeven. Daarnaast berekent Nike op basis van de meetgegevens uit de app zogenaamde 'Fuel-punten', een eigen maatstaf van Nike voor de mate van geleverde inspanning.

Het CBP stelt verder vast dat Nike de sportieve prestaties van de app-gebruikers over langere tijd bewaart. Nike kan hieruit bijvoorbeeld opmaken of je conditie vooruit- of achteruitgaat. Dit zijn gevoelige persoonsgegevens die iets zeggen over de gezondheid. Hoe vaak en intensief je sport heeft een relatie met je levensverwachting. Nike mag deze bijzondere persoonsgegevens alleen verwerken met uitdrukkelijke toestemming van de gebruikers, schrijft het CBP.

Nike+ Running-app
Nike+ Running-app

Het CBP concludeert dat Nike handelt in strijd met de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) doordat zij gebruikers onvoldoende informeert dat via de app gezondheidsgegevens worden verwerkt. Hierdoor is geen sprake van geÔnformeerde toestemming. Ook informeert Nike de gebruikers niet dat de persoonsgegevens worden verwerkt voor analyse- en onderzoeksdoeleinden, bijvoorbeeld door gebruikers op basis van leeftijd, geslacht, ervaring en hardloopniveau in segmenten in te delen en daarvan de gemiddelde prestaties te berekenen.

Nike trekt zich het CBP-onderzoek aan en heeft inmiddels verbeteringen beloofd. Nieuwe gebruikers van de app zijn sinds deze zomer niet meer verplicht hun lengte en gewicht op te geven. Ook bevatten nieuwe versies van de app extra informatie over het verwerken van lengte en gewicht. Tevens heeft Nike aangekondigd dat zij alsnog toestemming gaat vragen aan de bestaande gebruikers voor de verwerking van hun gezondheidsgegevens.

De Nike+ Running app is wereldwijd 10 tot 50 miljoen keer gedownload op Android-apparaten. De versie voor de iPhone staat op de twaalfde plaats van in Nederland meest gedownloade fitness-apps.

CPB