Interessant:

Kosten mobiele cybercrime stijgen

nieuws 4 oktober 2013 om 10:00

Uit onderzoek van anti-virussoftwarefabrikant Norton by Symantec blijkt dat het aantal volwassenen dat in aanraking komt met cybercrime is gedaald, terwijl de gemiddelde kosten per slachtoffer met 50 procent zijn gestegen.

"Cybercriminelen maken tegenwoordig gebruik van steeds geavanceerdere methodes, zoals ransomware [chantagemethode via malware red.] en spear fishing [oplichting waarbij doelgericht misbruik wordt gemaakt van persoonlijke informatie red.]. Dit levert hen per aanval meer geld op dan ooit tevoren", zegt Tom Welling, Security Expert bij Symantec. "De resultaten van het 2013 Norton Report laten zien dat bijna de helft (49%) van de consumenten wereldwijd hun mobiele apparaat gebruikt voor zowel werk als privé. Hierdoor ontstaan compleet nieuwe veiligheidsrisico’s voor bedrijven, aangezien cybercriminelen nu toegang kunnen krijgen tot nog meer waardevolle informatie."

Uit het onderzoek blijkt ook dat hoewel bijna de helft van alle smartphonegebruikers genoeg om het toestel geeft om ermee te slapen, zij het toestel niet goed beveiligen. Bijna vijf op de tien (48%) smartphone- en tabletgebruikers neemt zelfs geen basis voorzorgsmaatregelen, zoals het gebruiken van een wachtwoord, het installeren van beveiligingssoftware, of het maken van een back-up. Deze nalatigheid creëert een situatie waarin hun digitale identiteit en zij zelf veiligheidsrisico's lopen.

"Als dit een test was, zouden mobiele consumenten zijn gezakt", zegt Marian Merritt, Internet Safety Advocate bij Symantec. "Hoewel consumenten wel hun computers beveiligen, is er een gebrek aan bewustzijn over het beschermen van smartphones en tablets. Het is net alsof ze alarmsystemen voor hun huizen hebben, maar hun auto’s niet op slot doen en de ramen wagenwijd open laten staan."

Andere opmerkelijke bevindingen uit het onderzoek zijn dat 50% van de Nederlanders wel eens in aanraking is gekomen met cybercrime: de afgelopen 12 maanden zijn maar liefst 3 miljoen Nederlanders hiervan slachtoffer geworden. Daarnaast bedroegen de totale kosten voor cybercrime gedurende de afgelopen 12 maanden in Nederland 190 miljoen dollar (ongeveer 140 miljoen euro). De gemiddelde directe kosten per persoon gedurende de afgelopen 12 maanden bedroegen 73 dollar (ongeveer 54 euro). Verder blijkt meer dan de helft (53%) van de Nederlanders openbare of niet-beveiligde WiFi-netwerken te gebruiken terwijl zij persoonlijke informatie met anderen delen. Tot slot blijkt uit het onderzoek dat cybercrime steeds meer is gericht op mobiele apparaten. Maar liefst 55% van de Nederlanders is zich echter niet bewust van de mogelijkheden om hun mobiele telefoon te beschermen tegen veiligheidsrisico's.

Norton by Symantec: Infographic 2013
Norton by Symantec: Infographic 2013

portablegear.nl