Interessant:

Volumebegrenzer op smartphones en mp3-spelers

nieuws 25 januari 2013 om 10:40

Vanaf vandaag zijn nieuwe Europese regels van kracht die bepalen dat nieuwe smartphones en mp3-spelers een volumebegrenzer moeten hebben. De EU heeft de standaard maximaalinstelling vastgelegd op 85 decibel.

Dat meldt de NOS. De standaard maximaalinstelling van 85 decibel betekent overigens niet dat nieuwe smartphones en mp3-spelers niet harder kunnen dan 85 decibel. Er moet alleen een waarschuwing getoond worden als je het volume harder zet dan deze standaard.

Volgens onderzoekers van de EU loopt 5 tot 10 procent van mensen met een mp3-speler of smartphone risico op gehoorschade. Sommige mp3-spelers zouden een volume kunnen halen van 115 decibel, wat volgens de Nationale Hoorstichting direct schadelijk is voor het gehoor. 

De norm van 85 decibel zou gelijk vergelijkbaar zijn "met druk stadsverkeer". Een Amerikaans bureau meldt dat je "daar acht uur naar kan luisteren zonder gehoorproblemen te ondervinden". In Nederland moet de Voedsel- en Warenautoriteit controleren of nieuwe mp3-spelers en smartphones daadwerkelijk van een volumebegrenzer zijn voorzien.

De Europese Unie had in 2009 reeds plannen voor volumebegrenzers op mp3-spelers (toen nog op 80 decibel). De Nederlandse minister van Volksgezondheid pleitte al in 2007 in Brussel om het volume van mp3-spelers te begrenzen. De jeugd beschadigt namelijk massaal het gehoor met mp3-spelers en dat kost de Nederlandse verzrorgingsstaat miljarden. Overigens worden ook waarschuwingen voor een te luid volume massaal genegeerd, dus het is de vraag of de Europese waarschuwingen zin zullen hebben.

Volumebegrenzer op smartphones en mp3-spelers
Volumebegrenzer op smartphones en mp3-spelers

NOS