Interessant:

Kenia in actie tegen fake-mobieltjes

nieuws 25 april 2012 om 11:19

Niet alleen de Chinese markt wordt overspoeld door nagemaakte mobieltjes; ook in Afrika hebben ze met het probleem te maken. De overheid van Kenia gaat nu alle illegale mobiele telefoons blokkeren.

Er waren in Kenia al eerder plannen om alle illegale mobiele telefoons te blokkeren, maar die werden telkens uitgesteld om mensen de kans te geven een nieuw toestel te kopen. Over een maand gaat de blokkade echter daadwerkelijk in, al is niet duidelijk hoe alle illegale toestellen exact getraceerd worden.

Volgens een Keniaanse toezichthouder zouden er in het land momenteel 25,5 miljoen mobiele bellers zijn, waarvan 9,4 procent (dat zijn bijna 2,4 miljoen mensen) een nagemaakt toestel gebruikt. De nep-toestellen zouden te herkennen zijn aan een gedupliceerd of een geherprogrammeerd IMEI-nummer: hierdoor zijn de toestellen ook moeilijker te traceren als ze gestolen zijn of worden gebruikt bij criminele activiteiten. 1 op de 3 mobiele telefoons die nu in Kenia verkocht wordt, zou vals zijn.

Telefoonfabrikanten drongen al langer aan bij de Keniaanse overheid om de grote hoeveelheid nagemaakte mobieltjes aan te pakken. Vorig jaar claimde Mr. Abdulla Hasayen, een anti-vervalsingsexpert van Nokia, zelfs dat de Keniaanse overheid ongeveer 29 miljoen euro belasting zou mislopen door de illegaal geimporteerde toestellen.

Cellular-news